Akti i Fuqive Hetuese (IPA): Paraqitja dhe Udhëzuesi Përfundimtar

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


IPA-kryesore

Akti i Fuqive Hetuese (PDF) është një ligj i ri që i jep qeverisë Britanisë së Madhe fuqitë e mbikëqyrjes masive. Ajo legalizon gjurmimin e përdorimit të internetit, hakimin e telefonave inteligjentë dhe laptopë dhe monitorimin e njerëzve të pafajshëm.

Ai gjithashtu hap këto të dhëna për një numër të madh të stafit në agjensi dhe organizata të ndryshme. Dhe siguron një mandat për mbikëqyrjen masive të njerëzve jashtë MB, pavarësisht nëse janë të pafajshëm apo jo.

Amber Rudd, Sekretari i Brendshëm i Mbretërisë së Bashkuar, thotë se Akti i Fuqive Hetuese është legjislacioni “udhëheqës botëror” dhe do të ndihmojë në luftën e terrorizmit global dhe pedofilisë. Por kundërshtarët e këtij ligji besojnë se është kërcënimi më i rëndësishëm për jetën private në çdo vend demokratik, dhe se kriminelët tashmë do të dinë të shmangin sistemet që ai autorizon.

Lexoni më tej për të zbuluar se çfarë di qeveria tani për ju dhe si mund të ndryshojnë gjërat në të ardhmen.

Cili është Akti i Fuqive Hetuese?

Akti i Fuqive Hetuese legalizon një gamë të kompetencave të mbikëqyrjes ndaj të gjithë qytetarëve në Mbretërinë e Bashkuar, dhe një dispozitë mbikëqyrje masive për njerëzit jashtë MB.

Në media, është përmendur si “Karta e Snooper”. Disa fushatë besojnë se Akti i Fuqive Hetuese është bërë ligj pa nivelin e duhur të kontrollit. Ju mund të lexoni shënimet shpjeguese të qeverisë së MB (PDF); këto shënime u përpiluan përpara se Akti të bëhej ligj.

Jill Killock nga Grupi i të Drejtave të Hapura e ka quajtur Aktin e Fuqive Hetuese “ligji më ekstrem i mbikëqyrjes i kaluar ndonjëherë në një demokraci”. Shumë gazetarë besojnë se kjo mund të pengojë hetimin e duhur, dhe Tim Berners-Lee tha se “minon të drejtat tona themelore në internet”.

Joseph Cannataci, raportues special për privatësinë në KB, e ka quajtur atë “më të keq se të frikshëm”, dhe më ekstrem sesa gjithçka që George Orwell imagjinonte në Nëntëmbëdhjetë Tetëdhjetë e Katër.

Jo e gjithë teknologjia që kërkon është e vendosur tani, por besohet se është në zhvillim aktiv.

DRIPA vs IPA

Mbretëria e Bashkuar tashmë ka ligje për ruajtjen e të dhënave në bazë të Ligjit për Mbajtjen e të Dhënave dhe Fuqitë hetuese (2014). Akti i ri i Fuqive Hetuese është krijuar për të zgjeruar dhe zëvendësuar DRIPA.

Në Dhjetor 2016, Gjykata Evropiane e Drejtësisë vendosi që mbledhja masive e të dhënave nën DRIPA ishte e paligjshme. Kjo është e rëndësishme, sepse ai vendim mund të rrezikojë IPA. Si DRIPA ashtu edhe Akti i Fuqive Hetuese i japin qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar të njëjtat kompetenca për mbledhjen e të dhënave, kështu që është logjike që Akti i Fuqive Hetuese të përballet me të njëjtin nivel shqyrtimi. Por Gjykata Evropiane e Drejtësisë mund të mos ketë të njëjtin kontroll mbi Aktin e Fuqive Hetuese sapo Mbretëria e Bashkuar të dalë nga BE, kështu që ky nuk është një përfundim i paracaktuar.

Këtu janë tre pjesë të rëndësishme të ligjit të ri, së bashku me arsyet pse disa ekspertë janë nervozë për pasojat e tij.

Issue One: Përdorimi juaj i Internetit po ndiqet

Citizendo qytetar i Mbretërisë së Bashkuar që lidhet me internet po ndiqet vazhdimisht nga qeveria, dhe Akti i Fuqive Hetuese e bën këtë plotësisht të ligjshme. Nëse jetoni në Mbretërinë e Bashkuar, aktiviteti juaj në internet – ose “Records Connection Internet” – do të mbahet për një vit në një bazë të dhënash qendrore.

Rekordet e Lidhjes në Internet përmbajnë të dhëna në lidhje me vendndodhjen tuaj, thirrjet tuaja, domenet që vizitoni dhe pajisjet që përdorni. Ndjekja mbulon çdo lidhje, përfshirë brezin e gjerë dhe celular. Qeveria është në gjendje të dallojë veprimtarinë e lidhjes nga telefoni juaj, laptopi juaj dhe pajisjet e Internetit të Gjërave dhe mund të shohë shërbimet dhe aplikacionet që ata janë duke përdorur.

Farë po ndiqet?

Një Rekord i Lidhjes në Internet përmban të dhënat e mëposhtme:

 • data
 • kohë
 • pajisje
 • Numri i celularit
 • Burimi IP dhe porti
 • Destinacioni IP dhe porti
 • vend
 • Shërbimi ose domeni.

Ndërsa disa uebfaqe raportojnë që historia e shfletuesit është duke u ruajtur, nuk është e saktë. Ligji vetëm kërkon që emrat e domain të regjistrohen; pjesa e URL-së pas skedës së parë mund ose nuk mund të hidhet poshtë – në varësi të ISP.

Si dhe duke u qasur në mënyrë individuale, tufa pjesa më e madhe e Rekordeve të Lidhjes në Internet mund të merren nga shërbimet e sigurisë me një urdhër. Këto mund të mbahen deri në 6 muaj për analiza përpara se të hidhen poshtë, dhe për nga natyra e tyre, pothuajse gjithmonë do të përfshijnë të dhëna për njerëz të pafajshëm. Në realitet, disa grupe të të dhënave mund të mbahen për më gjatë.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar thotë se Rekordet e Lidhjes në Internet do të përdoren për të përcaktuar (PDF):

 • Ju, si dërguesi ose përdoruesi
 • Shërbimet që përdorni
 • Metodat që përdorni për të komunikuar
 • Përmbajtja e paligjshme që ju qaseni.

A është me të vërtetë e re? Po dhe jo. Disa nga të dhënat që do të mblidhen me siguri tashmë janë duke u mbledhur.

 • Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar tashmë është duke mbledhur metadata në lidhje me thirrjet telefonike celular.
 • GCHQ ka përgjuar bisedat e kamerave në internet për të provuar njohjen e fytyrës.
 • Edward Snowden zbuloi se GCHQ tashmë monitoron mesazhe në internet në programin e tij Tempora.
 • Seksioni 94 i Ligjit për Telekomunikacionin ishte përdorur tashmë për të monitoruar komunikimet.

Pra, Akti merr aktivitete ekzistuese të mbikëqyrjes dhe i vendos ato në një kornizë të re ligjore. Nëse teknikat më parë ishin të paligjshme ose potencialisht të paligjshme, ato janë me siguri ligjore.

Por ekziston një dallim në mënyrën e mbledhjes së të dhënave. Ky problem është zhvendosur nga agjencitë e inteligjencës në ISP dhe rrjetet mobil. Hugh Woolford, Drejtor i Operacioneve në Virgin Media, thotë se Rekordet e Lidhjes në Internet janë një lloj krejtësisht i ri i Big Data. 

Pse po më shikon qeveria?

Këto të dhëna janë korrur për dy arsye:

 • Për të siguruar informacione rreth gjërave që bëjnë individët në internet
 • Të analizojë tendencat midis grupeve të njerëzve.

Për shembull, dikush mund të shikojë në faqet e internetit të lajmeve që ju pëlqen të lexoni, dhe pastaj të nxjerrë disa përfundime në lidhje me pikëpamjet tuaja politike. Ata mund të shikojnë në kohën e ditës që përdorni aplikacione të caktuara, shikoni shërbimet e shëndetit mendor që keni qasje ose përputhen me mbështjetjet tuaja politike me telefonatat që bëni. Por ata gjithashtu mund të shikojnë të dhënat e vendndodhjes për grupe të mëdha njerëzish në një vend dhe të referojnë atë informacion me faqet e internetit dhe aplikacionet që grupi po përdor. Kjo mund të përdoret për të zbuluar njerëzit që marrin pjesë në një protestë, për shembull.

Mbledhja e të dhënave është një formë e mbikëqyrjes masive, sepse nuk do të synohet kundër personave të dyshuar për një krim. Të dhënat e të gjithëve do të regjistrohen dhe ruhen.

Si do të Bëhet Ndjekja?

Rekordet e lidhjeve në internet do të korrren nga ISP ose rrjeti mobil që përdor çdo person. Nëse një ISP në Mbretërinë e Bashkuar nuk ka tashmë një sistem në vend, do t’ju kërkohet të vendosni një shpejt, pasi të keni mundësi të merrni ndihmë financiare nga qeveria.

Qeveria gjithashtu do të ketë një sistem të ri të IT të quajtur Filter Kërkesa. Ky është një lloj motori i kërkimit për të gjithë Rekordet e Lidhjes në Internet që ISP-të dhe rrjetet e lëvizshme po i ruajnë çdo qytetar në Mbretërinë e Bashkuar.

Pse duhet të shqetësoheni

 • Mbajtja e regjistrave të përdorimit të internetit për 12 muaj është e paligjshme në BE (PDF) përveç nëse personi është nën hetim, sipas vendimit të Gjykatës së Drejtësisë të Bashkimit Evropian (CJEU) lidhur me DRIPA. Ajo gjithashtu vendosi që mbledhja e madhe e të dhënave është e paligjshme në një vendim të veçantë.
 • Mbajtja e regjistrave të lidhjeve në internet mund të shkelë nenin 8 ose nenin 10 të Ligjit për të drejtat e njeriut.
 • Asnjë vend në BE, ose Commonwealth, nuk mban Regjistrat e Lidhjeve në Internet në këtë format; Australia në fakt e ka bërë të paligjshëm këtë lloj ruajtjeje të të dhënave.
 • Ligje të reja si projekt-ligji i Ekonomisë Dixhitale së shpejti mund të bëjnë disa lloje të përmbajtjes në internet të paligjshme, duke çuar në një situatë kur dikush mund të gjurmohet pothuajse në kohë reale, duke hyrë në një faqe të ndaluar.
 • Ju mund të kapeni në një grup të dhënash që marrin pjesë në veprimtari kriminale për shkak të sjelljes suaj në internet, krejt rastësisht.

Ende jo i bindur?

Google mban një arkiv të të gjithë historisë suaj të përdorimit, për tërë kohëzgjatjen e llogarisë suaj. Ju mund të shikoni një përmbledhje të fundit të llojit të të dhënave që mbledh në faqen e internetit të Google My Activity.

Dhe në Google Takeout, mund të shkarkoni tërë historinë tuaj të Google si një seri arkivash të skedarëve zip, duke përfshirë të gjitha pyetjet e kërkimit tuaj – kurrë. Shkrimtarët tanë u çuditën kur zbuluan se Google mban rreth 10 GB të dhëna për çdo vit që llogaritë e tyre kishin qenë aktive.

A do të ishit i kënaqur nëse dikush i dërgonte arkivat tuaja Google te familja juaj, zyra juaj e taksave ose punëdhënësi juaj? Po sikur dikush tjetër të përdor smartphone-in tuaj për të bërë diçka të paligjshme? A mund të provoni që patjetër nuk ishin ju?

Issue Two: Historia juaj e Internetit do të Ndahet

Rekordet e Lidhjes në Internet që ruhen nga ISP-ja juaj mund të arrihen nga një gamë e madhe organizatash. Pika kryesore për këtë është se ndarja mund të bëhet vetëm me policinë ose autorizimin tjetër administrativ – pa qenë e nevojshme një urdhër gjykate.

Organizatat në listën e mëposhtme mund të shohin regjistrimet e plota të lidhjes në internet. Ajo që ne nuk e dimë është saktësisht se sa njerëz do të kenë qasje. Ne e dimë që ka 820 Mbikëqyrës policie në Angli dhe Uells. Kjo është vetëm rreshti i parë në listën më poshtë. Në Shërbimin Policor të Skocisë ka 151 mbikëqyrës dhe shefa të mbikëqyrësve. Kjo është vetëm rreshti i dytë. Po për pjesën tjetër?

Tani kemi bërë një përpjekje të parë për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje. Dhe përgjigjja është befasuese. Ne kemi dokumentuar 20,395 njerëz që kanë qasje në ICR-të tuaj. Dhe ky është një minimum absolut – numri që mund të konfirmonim. Padyshim që do të shtojmë në këtë numër ndërsa mësojmë më shumë. Por ne ndoshta nuk do ta dimë kurrë numrin e përgjithshëm, sepse informacionet nga institucionet si IM5 dhe IM6 nuk janë të disponueshme publikisht.

 • Forcat e policisë në Angli dhe Uells
 • Shërbimi Policor i Skocisë
 • Shërbimi Policor i Irlandës Veriore
 • Ministria e Mbrojtjes Policia
 • Policia e Marinës Mbretërore
 • Policia Ushtarake Mbretërore
 • Policia e Forcave Ajrore Mbretërore
 • Personeli i Shërbimit të Sigurisë
 • Personeli i Shërbimit të Inteligjencës Sekrete
 • Ministria e Mbrojtjes
 • Njësia e Mbrojtjes së Mashtrimit në Ministrinë e Mbrojtjes
 • Njësia kundër mashtrimit në Departamentin e Shëndetësisë
 • Agjencia Rregulluese e Barnave dhe Produkteve të Kujdesit Shëndetësor
 • Emigracioni i Zyrës së Brendshme
 • Shërbimi Kombëtar i Menaxhimit të Kundërvajtësve
 • Agjensia Kombëtare e Krimit
 • Të ardhurat dhe doganat e madhërisë së saj
 • Agjensia Detare dhe Rojet bregdetare
 • Agjensia Detare dhe Rojet bregdetare
 • Dega e Hetimit të Aksidenteve Ajrore në Departamentin e Transportit
 • Dega e Hetimit të Aksidenteve Detare në Departamentin e Transportit
 • Dega e Hetimit të Aksidenteve Hekurudhore në Departamentin e Transportit
 • Departamenti për punë dhe pensione
 • Departamenti për punë dhe pensione
 • Shërbimi Shëndetësor Skocez
 • Autoriteti i Konkurrencës dhe Tregjeve
 • Komisioni për Shqyrtimin e Rasteve Penale
 • Departamenti për Ekonominë në Irlandën Veriore
 • Shërbimi i Burgjeve të Irlandës Veriore
 • Autoriteti i Sjelljes Financiare
 • Shërbimet e Zjarrit dhe Shpëtimit nga Akti 2004
 • Agjensia e Standardeve Ushqimore
 • Agjensia Skoceze e Standardeve të Ushqimit
 • Komisioni i lojërave të fatit
 • Autoriteti Gangmaster dhe Abuzimi i Punës
 • Shëndetësia dhe Siguria Ekzekutive
 • Komisioni i Pavarur i Ankesave të Policisë
 • Zyra e Komisionerit për Informim
 • Mashtrimi Counter dhe Menaxhimi i Sigurisë i Autoritetit të Shërbimeve të Biznesit NHS
 • NHS Trust (çdo shërbim sigurimi i ambulancës)
 • Sallat e Kontrollit të Ambulancave të NHS Trust
 • Shërbimi i Ambulancës së Irlandës Veriore
 • Bordi i Zjarrit dhe Shpëtimit i Irlandës Veriore
 • Organizata Rajonale e Shërbimeve të Biznesit HSCNI
 • Zyra e Komunikimeve
 • Ombudsmani i Policisë së Irlandës Veriore
 • Komisioneri i Hetimeve dhe Rishikimit të Policisë
 • Bordi i Shërbimit të Ambulancës Skoceze
 • Komisioni Shqyrtues i Rasteve Penale Skoceze
 • Zyra e Mashtrimit të Rënda
 • Shërbimi i Ambulancës Uellsiane.

Përveç këtyre organizatave që mund të kenë qasje të plotë në Internet Records Records, ekzistojnë një numër organizatash të tjera me qasje më të kufizuar. Ata mund të përdorin entitetet (si njerëzit dhe pajisjet) dhe lidhjet midis njësive ekonomike. Disa janë përfshirë në listën e mësipërme; këto organizata ofrojnë këtë informacion për personelin e nivelit të ulët.

 • Forcat e policisë në Angli dhe Uells
 • Shërbimi Policor i Skocisë
 • Shërbimi Policor i Irlandës Veriore
 • Ministria e Mbrojtjes Policia
 • Policia e Marinës Mbretërore
 • Policia Ushtarake Mbretërore
 • Policia e Forcave Ajrore Mbretërore
 • Shërbimi Kombëtar i Menaxhimit të Kundërvajtësve
 • Agjensia Kombëtare e Krimit
 • Të ardhurat dhe doganat e madhërisë së saj
 • Agjensia Detare dhe Rojet bregdetare
 • Zyra e Komisionerit për Informim (ICO)
 • Personeli i Shërbimit të Sigurisë

Ndërmarrja private që ndërton Filter Kërkesa do të ketë nevojë gjithashtu për një lloj aksesi. Pra, ne nuk dimë shifra të sakta, por ne tani e dimë se ekzistojnë të paktën dhjetëra mijëra njerëz që mund të hyjnë dhe të kërkojnë Filterin e Kërkesës.

Pse duhet të shqetësoheni

Le ta përballojmë. ISP-të që mbledhin këto të dhëna ka të ngjarë të hakohen në një moment në vitet e ardhshme. Ne kemi shembuj të kaluar për ta vërtetuar atë.

TalkTalk, një ISP i madh në Mbretërinë e Bashkuar, është hakuar dy herë në 14 muaj. Në një hak të vitit 2015, u vodh një bazë e të dhënave e pakkriptuar që përmban emrat e klientëve, adresat dhe detajet e pagesave. Në hakun e vitit 2016, ruterët e klientëve TalkTalk u infektuan nga krimbi Mirai. Të dhënat personale të marra në hack-in e parë mendohet se janë përdorur për të mashtruar klientët e TalkTalk.

Mendoni për të gjithë hakerat që do të gjejnë Rekordet e Lidhjes në Internet një objektiv të ri, të parezistueshëm, plot me të dhëna që mund të shiten, shpërndahen dhe shfrytëzohen.

Ekzistojnë shembuj të botës reale që ky lloj sistemi i mbikëqyrjes të përdoret gjithashtu për qëllime të dyshimta. Një familje në Mbretërinë e Bashkuar ishte vënë nën mbikëqyrje për dërgimin e fëmijës së tyre në shkollën “e gabuar”. Duhet të theksohet se këshillat vendorë nuk janë në listën e aksesit për Rekordet e Lidhjes në Internet, por kur mijëra njerëz kanë qasje në të dhëna të ndjeshme, keqpërdorimi është një mundësi realiste. Në Dhjetor 2016, The Guardian zbuloi se këshillat lokale po përdorin teknika të mbikëqyrjes, të dizajnuara për kundër-terrorizëm, në mënyrë që të spiunojnë njerëzit që dyshohen për krime të vogla, si ushqimi i pëllumbave, ose gjetja e pronarit të një qeni leh.

Ende jo i bindur?

Stafi i ndryshëm i policisë do të hyjë në Proceset e Lidhjes në Internet duke përdorur Filterin e Kërkesës pa mbikëqyrje gjyqësore. Le të shohim se sa shpesh forcat e policisë në Mbretërinë e Bashkuar lëshojnë të dhëna.

Midis qershorit 2011 dhe dhjetorit 2015, policia:

 • Përjetuan më shumë se 2,000 shkelje të të dhënave
 • Zbuluar 800 punonjës të stafit që kanë qasje në informacion (PDF) pa “qëllim policor”
  • Informacione të ndara në mënyrë jo të duhur me palët e treta 800 herë.

Midis prillit dhe qershorit 2016, Zyra e Komisionerit të Informacionit lëshoi ​​katër gjoba masive për shkelje të sigurisë së të dhënave në polici dhe shërbim shëndetësor:

 • Blackpool NHS Trust: 185,000 for për publikimin e datës së lindjes së një anëtari të stafit, numrin kombëtar të sigurimeve, seksualitetin dhe fenë në internet
 • Chelsea dhe Westminster NHS Trust: 180,000 for për dërgimin e një email tek pacientët e një klinike HIV duke përdorur kutinë CC, në vend të kutisë BCC
 • Policia e Kent: 80,000 për dërgimin e të dyshuarit në një rast abuzimi në familje një kopje të të gjitha të dhënave nga telefoni celular i viktimës së tij
 • Dyfed Powys Police: 150,000 £ për dërgimin e detajeve në lidhje me tetë shkelësit e seksit tek një anëtar i publikut.

Këto katër raste vetëm kanë ndodhur gjatë vetëm tre muajve, dhe numri i raporteve të përgjithshme për shkelje të të dhënave u rrit me 22% në atë periudhë. Sektori i shëndetësisë zakonisht u konstatua se ishte në faj; Zyra e Komisionerit të Informacionit thotë se kjo ishte për shkak të madhësisë së organizatave dhe ndjeshmërisë së të dhënave.

Nëse kjo nuk është një flamur i kuq për Rekordet e Lidhjes në Internet, çfarë është?

Arsyeja më e zakonshme për një shkelje të të dhënave ishte një konfigurim i gabuar i TI, por numri i personave që hyjnë në regjistrime pa ndonjë qëllim policor duhet të jetë një shkak për shqetësim serioz. A do të ishit në rregull me Regjistrimet e Lidhjes tuaj në Internet duke u qasur nga një fqinj me hundë gjatë prishjes së drekës? Nëse jeni sulmuar në rrugë, a do të ishit i qetë me historinë e vendndodhjes tuaj duke u kaluar në fajtor?

Ne e dimë se kjo ka shumë të ngjarë të ndodhë, sepse numri i shkeljeve të të dhënave tashmë është në rritje.

Threeështja e tretë: Mund të Hakoheni (Edhe Nëse Encryptohet)

Sipas Aktit të Fuqive Hetuese, shërbimet e sigurisë në Mbretërinë e Bashkuar mund të aplikojnë në gjykata për lejen e hakimit në pajisjen e kujtdo. Kjo leje mund të jepet edhe nëse individi nuk është subjekt i një hetimi.

Kështu që mund të:

 • Kapni, kollitni dhe shkatërroni potencialisht pajisjet tuaja
 • Instaloni në mënyrë të fshehtë softuer në pajisjen tuaj për të infektuar pajisjet e njerëzve të tjerë
 • Instaloni në mënyrë të fshehtë programin e sigurisë (si një keylogger) në pajisjen tuaj
 • Kriptimi i ofruesit të shërbimit të anashkalojë duke përdorur një prapavijë
 • Kërkoni nga ofruesit e shërbimeve, të tilla si ofruesit e cloud, të marrin miratimin e qeverisë përpara se të dilni nga një shërbim i ri.

Hakimi në masë i një numri të madh njerëzish nga autoritetet e Mbretërisë së Bashkuar tani është gjithashtu e ligjshme, për sa kohë që bëhet vetëm jashtë MB.

Edhe nëse përdorni vetëm shërbime të koduara, të dhënat tuaja mund të arrihen. Qeveria mund të kërkojë një prapavijë për çdo shërbim të koduar dhe të kërkojë qasje në të dhënat që rrjedhin përmes tij.

Teknologjia me bazë në Mbretërinë e Bashkuar tani është e pasigurt. Të gjitha hartimet e #IPBill “Kodi i Praktikës” kërkojnë që kompanitë e mëdha i ofrojnë Qeverisë një shans për ta mbështetur atë, para-nisur. pic.twitter.com/4zNsNRBeS7

– Edward Snowden (@Snowden) 9 dhjetor 2016

Pse duhet të shqetësoheni

Nëse jeni në Mbretërinë e Bashkuar, pajisjet tuaja tani mund të hakohen ose infektohen legalisht. Ju mund të mos keni bërë asgjë të gabuar, dhe ju mund të mos jeni nën hetim. Ju ndoshta nuk do të dinit kurrë për këtë. Por mund të ndodhte. Thjesht lini telefonin tuaj pa mbikëqyrje për një moment, dhe dëmi do të bëhej.

Nëse përdorni një shërbim të koduar, ai mund të jetë subjekt i një prapambetje të qeverisë, ligjërisht dhe pa dijeninë tuaj. Kështu që qeveria duhet të anashkalojë sigurinë në çdo kohë që ju pëlqen, edhe nëse përdorni encryption fund-në-fund, në thelb duke e bërë atë krejtësisht të padobishme.

Ende jo i bindur?

Bill Burr-Feinstein propozoi që qeveria amerikane të mund të anashkalojë në mënyrë efektive encryption duke përdorur një prapavijë. Kjo do të shmangte bllokimet e turpshme të FBI me prodhuesit e pajisjeve që refuzojnë të zhbllokojnë pajisjet, siç bëri Apple vitin e kaluar. Bill Burr-Feinstein është shpallur i vdekur në mënyrë efektive.

Por kjo është në të vërtetë e njëjta fuqi që Akti i Fuqive Hetuese i jep në Britani të Madhe; detyron bizneset të anashkalojnë kriptimin nëse Sekretari i Shtetit e aprovon kërkesën. Kjo është krahasuar me ndalimin e fundit të WhatsApp në Brazil, ku qeveria kërkoi të kufizojë komunikimin e koduar.

Fuqitë Hetuese Akti kundër Aktit të Atdhetarit

Akti Patriot ka qenë jashtëzakonisht i diskutueshëm në Shtetet e Bashkuara që nga kalimi menjëherë pas sulmeve të 11 shtatorit. Akti i Lirisë në Sh.B.A, i cili zëvendësoi pjesë të Aktit të Patriotëve në 2015, kufizon ose ndalon mbledhjen më të madhe të të dhënave telekomunikuese nga NSA. Akti i Fuqive Hetuese në Mbretërinë e Bashkuar bën pikërisht të kundërtën.

Në dokumentarin Laura Poitras ‘Citizenfour’ 2014, Edward Snowden zbulon se Akti Patriot ishte duke u përdorur si justifikim për mbledhjen e pjesëve të mëdha në komunikimet private midis qytetarëve amerikanë. Informacioni që ai zbuloi u raportua gjerësisht në shtyp dhe nxiti një debat të madh në lidhje me Agjencinë e Sigurisë Kombëtare dhe të drejtën e saj për të mbledhur metadata telekomunikuese.

Që atëherë, gjendja shpirtërore në SH.B.A është kthyer kundër mbikëqyrjes masive. Akti Patriot lejon qeverinë amerikane të mbledh “çdo send të prekshëm” (PDF) në interes të sigurisë kombëtare. Por Kongresmeni Jim Sensenbrenner, i cili shkroi shumicën e Aktit të Patriotëve, beson se qeveria amerikane filloi mbikëqyrjen masive si një “keqkuptim të ashpër të ligjit”.

Në një përmbledhje të teknologjive të mbikqyrjes, të ngritura pas rrjedhjeve të Snowden, një komitet presidencial përcaktoi që NSA po tejkalonte kufijtë (PDF) dhe duhet të përdorë metoda të tjera, siç janë urdhrat e gjykatës, për të marrë ato të dhëna.

përmbledhje

Erozioni i intimitetit është diçka për të cilën shumë përdorues të internetit shqetësohen me të drejtë, dhe Akti i Fuqive Hetuese është me siguri shembulli më ekstrem i mbikëqyrjes në internet në botën perëndimore..

Edhe nëse mendoni se nuk keni asgjë për të fshehur, perspektiva e hakmarrjes ose aksesi i paautorizuar i rastësishëm duhet t’ju alarmojë. Edward Snowden ka folur për tiraninë e gardianit, ku sistemet që janë vendosur nga një autoritet i besueshëm mund të kthehen në një organizatë me qëllime më pak beninje. Me krijimin e sistemeve të mbikëqyrjes masive, ky bëhet një skenar më i mundshëm.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka të ngjarë të përballet me sfida ligjore kundër Aktit të Fuqive Hetuese, por është një hap drejt një bote ku liria e internetit është në rrezik për të pafajshmit, si dhe fajtorët. Edhe nëse vendi juaj nuk po ju ndjek ende në këtë shkallë, mund të jetë çështje kohe.

Përditësimi: Mësoni më shumë rreth IPA

Ne kemi shkruar një azhurnim për këtë artikull, Tani 20,395+ policë britanikë, kostume & Spooks Tani mund të Shikoni Websitedo Uebfaqe që Vizitoni. Bazuar në gati njëqind FOI të kërkuar qindra orë punë, ne kemi krijuar vlerësimin e parë se sa njerëz mund të shohin ICR-të tuaj dhe cilët janë ata. Ky numër (20 395 persona) është një kufi më i ulët: vetëm njerëzit për të cilët ne njohim absolutisht. Ndërsa mësojmë më shumë, ky numër ka të ngjarë të rritet ndjeshëm.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map