A keni rënë ndonjëherë në dashuri me një chatbot?

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Si të shmangni të dashuruarit me një Chatbot

Psikologu që u dashurua me një chatbot

Robert Epstein është një psikolog eminent dhe ish kryeredaktor i Psikologjisë Sot. Në vitin 2006, ai kishte një lidhje të gjatë në internet me një grua të quajtur Evana. Problemi i vetëm ishte: Evana doli të jetë një program kompjuterik. Ai nuk është vetëm. Këto lloj programesh kompjuterike – që zakonisht quhen “chatbots” – përfshijnë njerëz të zgjuar, të ditur gjatë gjithë kohës.

Pra, a janë realizuar “makinat e të menduarit”? Well …

Kompjuterët e sotëm nuk e kanë arritur mjaft nivelin e sofistikimit të makinave shumëngjyrëse të të menduarit si robot i quajtur me vend (“Robot”) nga Lost in Space ose birra që guzon Bender nga Futurama. Por atyre u është dashur një rrugë e gjatë!

Në vitin 1950, matematikani Alan Turing hartoi atë që ne tani e quajmë “Test i Kthimit”, i cili ka për qëllim të përcaktojë nëse një kompjuter mund të konsiderohet inteligjent. Prettyshtë shumë e thjeshtë: në një bisedë të verbër me një kompjuter dhe një njeri, a mund të thoni cili është cili? Nuk kaluan shumë vite më vonë, përpara se programet kompjuterike të ishin sofistikuar sa duhet për të garuar në teste të tilla.

Takoni psikologun tuaj të ri: ELIZA

Nga mesi i viteve 1960, shkencëtari i kompjuterave Joseph Weizenbaum krijoi një program të quajtur ELIZA. Ishte një nga programet më të hershme të krijuara për të analizuar fjalën njerëzore dhe për të reaguar ndaj tij. Ky lloj i “përpunimit të gjuhës natyrore” është baza për shumicën e bisedave. Sipas standardeve të sotme, ELIZA ishte goxha e thjeshtë, të cilën mund ta shihni nëse keni një bisedë me të vetë. Por ishte një fillim.

Në 50 vitet që ka bërë ELIZA, chatbot-et janë bërë shumë më të përparuara. Në këtë pikë, chatbots madje mësojnë nga njerëzit me të cilët flasin. Për shembull, Cleverbot në thelb përgjigjet pasi i është përgjigjur në rrethana të ngjashme në të kaluarën. Kur u krijua për herë të parë në 1997, nuk kishte një bazë të dhënash për t’u mbështetur. Por që nga ajo kohë, ajo ka pasur mbi 200 milion biseda. Kjo ka bërë që ajo të zhvillojë një personalitet të dukshëm të parëndësishëm, disa do të thoshin bezdisshëm.

Rri me adoleshent dixhital Mitsuku

Një tjetër chatbot, Mitsuku, ka një personalitet më normal. Pavarësisht, nuk është e vështirë të shihet se si njerëzit mund të gabojnë njërën nga këto chatbots (ose shumë të tjera si ata) për qeniet njerëzore – nën rrethanat e duhura.

Shikoni të gjithë historinë e chatbots, gjendjen aktuale të artit dhe si mund të shmangni rënien për hijeshitë e tyre mashtruese.

Chatbots: Si të shmangni të dashuroheni me një AI

Si të shmangni të dashuruarit me një Chatbot

Në filmin Iron Man, Tony Stark ka biseda me JARVIS, një program kompjuterik i aftë të zhvillojë një bisedë në anglisht të folur. Kjo është një gjë shumë e zakonshme në filma dhe romane, por programet si Siri i Apple të cilët janë ekuivalentë i jetës reale, nuk janë aq mbresëlënëse. Edhe kur bëhet fjalë për komunikim thjesht tekstual, është e vështirë për programet të na mashtrojnë duke menduar se janë njerëzorë. Le t’i hedhim një vështrim më të afërt në programet e para të komunikimit, progresin që ata kanë bërë deri më tani dhe çfarë bote mund të bëjnë në të ardhmen.

Testi Turing dhe Përtej

 • Testi Turing u zhvillua në vitin 1950 nga Alan Turing, një shkencëtar i shquar i kompjuterave, si një mënyrë për të vendosur nëse një kompjuter mund të konsiderohet inteligjent
  • Turing vlerësoi se një program do të jetë në gjendje të kalojë testin e tij në afro 50 vjet
 • Testi bazë Turing është kryer i verbër, ku disa gjyqtarë njerëzorë komunikojnë me një numër pjesëmarrësish përmes një kanali vetëm teksti
  • Njëri nga pjesëmarrësit është në të vërtetë një program
   • Ky lloj programi zakonisht quhet “chatterbot” ose “chatbot” për pak kohë
   • Në varësi të mënyrës se si është vendosur testi, gjykatësit njerëzor mund ose nuk mund ta dinë se njëri prej pjesëmarrësve nuk është njerëzor
  • Gjykatësit kanë pesë minuta secila për të komunikuar me secilin “person”
   • Gjykatësit e bëjnë këtë duke u bërë pyetje pjesëmarrësve
  • Nëse programi mashtron 33% të gjyqtarëve duke menduar se është person i vërtetë, ai kalon
 • Testet më të vështira Turing janë zhvilluar që nga origjinali, duke përfshirë:
  • Sfida e Chatterbox (CBC):
   • Filloi në 2001 si një konkurs vjetor për chatbots në të gjithë botën
   • Ajo që e bën atë të ndryshëm nga konkurset e tjera të chatbot është se ekzistojnë kufizime minimale në llojin e teknologjisë së përdorur për krijimin e botit
   • Gjykatësit e pavarur bëjnë një seri pyetjesh dhe vlerësojnë përgjigjet
   • Tetë bote të para kalojnë në raundin e fundit
   • Shumë chatbot që kanë garuar në këtë konkurs janë bërë një themel për teknologjitë tregtare
  • Mimi Loebner:
   • Një njeri dhe një chatbot duhet të komunikojnë përmes një kanali vetëm teksti me katër gjyqtarë për secilin 25 minuta
   • Awards
    • Medalje bronzi: për të qenët më njerëzorët
    • Medalje argjendi: për të bindur gjysmën e gjyqtarëve është njerëzore
    • Medalja e artë: për të qenë e dallueshme nga një njeri dhe kalimi me sukses i testit audio-vizual:
     • Në këtë lloj testi, chatbot do të jetë në gjendje të jo vetëm “të kuptojë” inputin tekstual, por edhe hyrjen audio dhe vizuale, si dhe përshkruar një imazh ose bisedë të folur
    • Vetëm medalja e bronzit nuk është dhënë ende
     • Shumica e viteve askush nga chatbots nuk mashtron ndonjë nga gjyqtarët
  • Testi Kurzweil / Kapor
   • Tre gjyqtarë vëzhgojnë një program dhe tre njerëz përfshihen në një bisedë dy-orëshe
   • Chatbot fiton nëse bind dy gjykatës se është njerëzor dhe renditet si “më njerëzor” mesatarisht sesa garuesit e tjerë njerëzorë
   • Ray Kurzweil, një shkencëtar i kompjuterave, ka bërë bast 20,000 dollarë që një kompjuter do të jetë në gjendje ta kalojë këtë test deri në vitin 2029, ndërsa Mitchell Kapor, themeluesi i EFF, kompjuterat e basteve nuk do të mund ta bëjnë këtë
    • Sfida filloi në 2002
    • Asnjë chatbot nuk e ka kaluar atë që nga 2015

Si funksionojnë chatbots?

 • Bisedat e hershme do të skanonin informacionin njerëzor dhe do të përdorin një grup të thjeshtë mjetesh për t’iu përgjigjur:
  • Ndryshime mbi ato që u thanë
  • Përgjigjet e para-shkruara për fjalë kyçe të veçanta
  • Fraza për të riorientuar bisedën
 • Për shembull: ELIZA, ishte një nga bisedat e para
  • Wasshtë krijuar nga Joseph Weizenbaum në mesin e viteve 1960
  • Një nga mënyrat e saj ishte një psikanalist Rogerian, i cili kryente një terapi novirectional
  • Kjo më së shumti përsëriti atë që u tha. Por ajo dinte të kërkonte fjalë kyçe të rëndësishme:
   • Pacienti: Nuk ndihem mirë.
   • ELIZA: Ju thoni që nuk ndiheni mirë.
   • Pacienti: Po, nëna ime më rrihte.
   • ELIZA: Më trego për nënën tënde.
  • Nëse nuk mund të analizonte ato që shkruajti përdoruesi, ai do të përgjigjej me diçka të përgjithshme, si “Ju lutemi vazhdoni” dhe “Whatfarë ju sugjeron kjo?”
 • Bisedat moderne janë në gjendje të “mbajnë mend” ato që u thanë përdoruesve të tjerë
  • Kjo i lejon ata të reagojnë më shumë si njerëzit ndaj përdoruesve të ardhshëm bazuar në situatat që hasën me përdoruesit e kaluar
   • Esther Inglis-Arkell në io9 jep shembullin e një përdoruesi duke shtypur “Scaramouche, scaramouche” dhe një chatbot që përgjigjet duke përfunduar lirikën e Mbretëreshës: “A do ta bësh fandango”.

Kur PARY u takua me Elizën

 • Pothuajse një dekadë pas ELIZA erdhi PARRY – një chatbot paranojak skizofrenik
  • Zhvilluar në 1972 nga psikiatri Kenneth Colby, ai ishte një program shumë më i avancuar sesa ELIZA
   • Ajo u bazua në modele dhe të dhëna empirike rreth skizofrenikës
   • Ai e kaloi Testin Turing kur u paraqit para një grupi psikiatër
 • PARRY Takohet me Elizën
  • Ishte e qartë se PARRY dhe ELIZA duhet të bisedojnë, dhe ata e bënë këtë në një numër rastesh
  • Në fillim të vitit 1973, shkencëtari i kompjuterit Vint Cerf lidhi ELIZA dhe PARRY përmes ARPANET për të zhvilluar një bisedë me njëri-tjetrin
  • Këtu është një shembull i disa prej dialogut të tyre:
   • PARRY: Më shqetëson vetëm të jem rreth njerëzve në përgjithësi.
   • ELIZA: Të lutem vazhdo.
   • PARRY: Unë shkova në pista në Bay Livadhet pak kohë mbrapa.
   • ELIZA: doesfarë ju sugjeron kjo?
   • PARRY: Unë shkova në gara.

Chatbots bëhen serioze

 • Sa më mirë që marrin chatbot, aq më të dobishëm – dhe potencialisht të rrezikshëm – ata marrin
 • Lolita
  • Negobot, AKA Lolita, është një chatbot i krijuar për të vepruar si një vajzë naive 14 vjeçe
  • Projektuar nga studiues spanjollë, funksionon si një joshëse pedofile
  • Përdor teorinë e lojërave dhe mësimin e makinerive për t’iu përgjigjur hyrjeve të ndryshme sipas “niveleve” të ndryshme të interesit
   • Programi madje mund të zgjedhë tema të vjetra bisede
  • Policia Spanjolle shpreson ta përfshijë atë në operacionet e fshehta, duke përdorur programin për të identifikuar pedofilët e mundshëm
 • Jeff_ebooks
  • Një ditë, në llogarinë eksituese të zhvilluesit të ueb-Hollandezit Jeffry van der Goot dërgoi mesazhin, “Unë dua seriozisht të vras ​​njerëz.”
  • Policia ishte qartë e shqetësuar, kështu që ata shkuan për të biseduar me të.
  • Problemi ishte se ai nuk e kishte dërguar tweet-in; ishte një chatbot që ai kishte krijuar, jeff_ebooks
   • Ajo ishte krijuar për të postuar cicërima të rastit të përbëra nga tweet-et e vjetra të van der Goot
  • Ështjet ligjore të përfshira në situatën e van der Goot përfshijnë:
   • A mundet që mesazhi i një botu-i të konsiderohet një “kërcënim i vërtetë”?
    • Liria e fjalës në shumicën e vendeve nuk shtrihet në gjërat që konsiderohen kërcënime të vërteta
   • Nëse mesazhi i një bot është konsideruar një kërcënim i vërtetë, kush është përgjegjës për atë mesazh: pronari i botëve ose projektuesi?
  • Policia Hollandeze i kërkoi van der Goot të hiqte Tweet
   • Ai u pajtua – duke u “tronditur” që bota e tij në Twitter tërhoqi vëmendjen e policisë
   • Ai raportoi se ata i thanë që ai ishte përgjegjës për ato që tha bot
 • Sgt. Yll
  • Një akronim për “Të fortë, të trajnuar dhe të gatshëm”, Sgt. Ylli është një chatbot i krijuar dhe përdorur nga Ushtria Amerikane
   • Sgt. Ylli u zhvillua nga programe të ngjashme të përdorura nga FBI dhe CIA
  • Sgt. Star u vendos në 2003 pasi sulmet e 11 shtatorit shkaktuan një rritje të trafikut në faqen e internetit të Ushtrisë
   • Sgt. Star shërben si një faqe FAQ e ndihmuar nga kompjuteri, duke iu përgjigjur pyetjeve të përdoruesve në lidhje me regjistrimin, rekrutimin, dhe më shumë
  • Dijetarët paralajmërojnë se botët si Sgt. Yjet jo vetëm që janë në gjendje të mbledhin informacione private për njerëzit, por që nuk dihet:
   • Si mbrohet ai informacion i regjistruar
   • Happensfarë ndodh me bisedat e regjistruara pasi ato nuk deklarohen më relevante
   • Happensfarë ndodh nëse botët flasin fjalën e pafajshme si kërcënuese ose të paligjshme

Chatbots merrni budalla

 • Chatbots shtojnë një element interaktiv në lojëra, lodra dhe aktivitete të tjera argëtuese:
  • Projekti Watson
   • Krijuar nga Dave Ferrucci i IBM, një shkencëtar 53-vjeçar i kompjuterave nga Bronx i cili kishte punuar me kohë të plotë për IBM që nga 1994 kur ai kishte mbaruar doktoraturën në Institutin Politeknik Rensselaer
   • Watson fitoi Jeopardy! në vitin 2011 në një konkurs njeriu kundër makinerisë:
    • Ishte një transmetim special shumëpartiak kundër Jeopardy! kampionët Ken Jennings dhe Brad Rutter
    • Sipas llogaritjeve të IBM, Watson kishte një shans 70 përqind për të fituar
    • Watson njoftoi se do të fitonte saktësisht 6.435 dollarë në një të dhënë Daily Double, dhe Trebek, i mërzitur nga specifikimi, u përgjigj: “Unë nuk do të pyes:”
     • Watson fitoi mbi 77,000 dollarë, tre herë më shumë sesa Jennings ose Rutter
    • Programi Watson:
     • Shkroi një libër kuzhine
     • Trajnuar në biologjinë molekulare dhe financat
     • Beenshtë vënë në punë në kërkimet e naftës
     • Beenshtë aplikuar në 75 industri në 17 vende
     • Beingshtë duke u përdorur nga dhjetëra mijëra njerëz në kërkimet dhe punën e tyre
     • Revista Wired parashikon që Watson së shpejti do të jetë diagnostikuesi mjekësor më i përsosur në botë
  • Tinder Takohet Ava
   • Si pjesë e një fushate marketing virale për filmin, Ex Machina, ata krijuan një llogari të rreme Tinder, Ava:
    • Ata përdorën një foto të yllit të filmit për të krijuar një kryq midis ELIZA dhe personazhit të inteligjencës artificiale (AI) në film
    • Ava i dërgoi dasmorët e saj në një faqe në Instagram ku zbuluan se ajo ishte një fallco
    • Që nga profili është hequr; megjithatë disa njerëz që përputheshin me Ava fituan çmime si bileta për kryeministrin e filmit

Si të dini se jeni duke folur me një shishe

 • Chatbots po rriten gjithnjë e më shumë të gjallë, dhe me botët që janë përgjegjës për 61.5% të trafikut të faqes në internet, të mësuarit për të parë një bot është bërë një aftësi e rëndësishme
 • Këtu janë disa mënyra për të treguar nëse partneri juaj i bisedës nuk është njerëzor:
  • Vini re sjelljen klasike të chatbot:
   • A duhet të filloni çdo përgjigje?
    • Bisedat njerëzore jo gjithmonë kthehen njësoj
    • Ndonjëherë njëri partner ka shumë për të thënë ndërsa tjetri dëgjon
    • Chatbots kanë tendencë të presin që ju të shkruani diçka përpara se të përgjigjeni
   • A është në gjendje t’i përgjigjet gjuhës së lartë ose të gjuhës së ulët?
    • Chatbots kanë tendencë të gjejnë të folur komplekse të vështirë për tu kuptuar
    • Në mënyrë të ngjashme, shumë chatbots nuk e kuptojnë as shqiponjën
   • A ka një kujtesë të shkurtër?
    • Chatbots kanë tendencë të përsërisin veten gjatë bisedave
    • Ata mund:
     • Bëni të njëjtën pyetje
     • Jepni përgjigje të ndryshme për të njëjtën pyetje
     • Ndryshoni në mënyrë drastike temën (duke “harruar” temën)
   • A përgjigjet me jo sekretuesit?
    • Kur u pyetën nëse lexon romanin e ri John Grisham, një chatbot mund të përgjigjet, “Unë preferoj akulloren!”
     • Chatbot nuk është duke bërë një fyerje të zgjuar; thjesht nuk është në gjendje të përpunojë ato që sapo thatë
  • Pyesni për tema të rëndësishme, njerëz ose ngjarje aktuale
   • Chatbots mund të flasin vetëm për ato që programuesit e tyre vendosin në kujtesën e tyre
   • Një person mund të identifikojë Elvisin, një film popullor superhero, ose një krizë globale
    • Chatbots kanë më shumë probleme me këto tema
  • Pyesni se si ka shkuar biseda deri më tani
   • Njerëzit mund të marrin me mend se çfarë po mendon një njeri tjetër
    • Ata e bazojnë supozimin e tyre në atë që mendojnë
   • Një chatbot nuk është në gjendje të pasqyrojë mendimet e një personi tjetër sepse nuk është një person

Ndërsa chatbots mund të vijnë nga origjina e përulur, është e qartë se ato po rriten në komplekse gjatë gjithë kohës. Pjesa më e madhe e komunikimit modern është përmes tekstit, postës elektronike, dhe bisedës në internet, dhe aftësia për chatbots për të komunikuar me ne përmes këtyre mediave shqetëson njerëzit. Si mund të themi nëse “personi” në anën tjetër të asaj llogarie IM është një njeri apo chatbot? Disa, si Elon Musk, Stephen Hawking dhe Bill Gates madje kanë shprehur shqetësime se inteligjenca artificiale mund të parashikojë fundin e racës njerëzore. Chatbots mund të duken të padëmshme tani, por kush e di se çfarë ata do të jenë në gjendje të bëjnë në të ardhmen?

burimet

 • Makineritë e llogaritjes dhe inteligjencës
 • Ebmimi Loebner për Inteligjencën Artificiale Konkurrenca “Testi i Parë Turing” 2010
 • “Deri në vitin 2029 asnjë kompjuter – ose” inteligjencë e makinës “- nuk do ta ketë kaluar Testin e Turing.”
 • Sfida e bisedave
 • Mimi Loebner në Inteligjencën Artificiale
 • Lomimi Loebner 2014 në Inteligjencën Artificiale
 • 10 hile që Chatbots i përdorin për të bërë të besosh se ata janë njerëzorë
 • Marketerët mashtruan përdoruesit e SXSW me një Chatbot
 • Evie dhe Boibot
 • Rrezik! Robot Watson
 • Gjenealogjia e Elizës
 • Chatbots.org Parry Page
 • Kur PARRY u takua me ELIZA: Një bisedë qesharake e Chatbot nga 1972
 • Chatbot i sofistikuar paraqet si vajzë adoleshente për të joshur pedofilët
 • “Nga goja e Foshnjeve”: Kush është përgjegjës për ato që thonë botët në internet?
 • Tweet-i i gjeneruar rastësisht nga bota bën hetimin nga policia holandeze
 • Jeffry van der Goot
 • Pasi bota në Twitter bën kërcënim me vdekje, pronari i saj merret në pyetje nga policia
 • Everythingdo gjë që dimë për chatbots-in e panjohur të Ushtrisë amerikane
 • Si bisedat kompjuterike Cleverbot Si një Njerëz
 • Raporti: Trafiku i botëve është deri në 61.5% të të gjithë trafikut të faqes në internet
 • Si mund të tregoni nëse jeni duke biseduar me një bot?
 • Si mund të tregoni nëse Buddy juaj IM është me të vërtetë një makinë?
 • Cila pyetje e vetme mund të ndihmojë në dallimin e një bot-bisede nga një njeri?
 • Bill Gates, si Stephen Hawking dhe Elon Musk, shqetësohen për inteligjencën artificiale duke qenë një kërcënim

Chatbots nuk janë aq njerëzorë sa gjërat që shohim në kinema, por ato kryesorët shpesh i mashtrojnë njerëzit duke menduar se janë njerëzorë.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map