4 причини да имате частни сървъри за имена (и други важни DNS факти)

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


Ако имате акаунт за уеб хостинг, вероятно сте се натъкнали на споменавания на сървъри на имена.

Но дори и да е трябвало да се занимавате със сървъри на имена, когато управлявате хостинг акаунта си, вашият уеб хост вероятно не е обяснил какво представляват или как работят.

Сървърите на имена се предоставят от уеб хостове и те са ключови за това, че уебсайтът ви се вижда в мрежата.

Повечето сървъри на имена, предоставени от хостове, изглеждат като ns1.yourhostdomain.com. Обикновено ще ви бъдат дадени два различни сървъра за имена. Настройката на сървърите на имена обикновено отнема само няколко секунди, след като разполагате с правилната информация.

Но какво всъщност правят задръстващите имена зад кулисите и защо е от решаващо значение да ги оправим?

Нека да разгледаме основите на това как работят сървърите на имена.

Какво е сървър на имена?

Всеки съществуващ уебсайт има IP адрес, което е начинът, по който компютърът ги търси. Но за да улесним хората, можем да стигнем до уебсайтове, като използваме имена на домейни вместо това.

Сървърите на имена са част от DNS, което означава „Система за имена на домейни“. DNS е база данни, която работи като телефонен указател за компютри: преобразува име на домейн, например „www.example.com“, в машинно четим IP адрес, като „22.231.113.64.“ DNS се поддържа от няколко организации, включително IANA (Internet Assigned Numbers Authority) и ICANN (Internet Corporation за присвоени имена и номера).

Всеки път, когато въведете домейн в браузъра си, сървърите на имена предоставят IP адреса на домейна на вашия браузър. Ако DNS не съществуваше, трябва да запомните низове от номера за всеки уебсайт, който искате да посетите.

С две думи, сървър на имена е всеки сървър, на който е инсталиран DNS софтуер. Но обикновено „nameserver“ се отнася до сървър, собственост на уеб хост, който се използва специално за управление на имената на домейни, свързани с техните уеб хостинг клиенти.

Когато става въпрос за вашия собствен домейн, сървърите на имена на вашия домейн се използват за насочване на всеки трафик, който се въвежда във вашето име на домейн, към конкретен уеб сървър към конкретен уеб хост.

Ето как би работило, когато посещавате собствения си уебсайт, да речем www.example.com:

 1. Въведете „www.example.com“ в браузъра си.
 2. Вашият браузър използва DNS за търсене на сървърите на имена за www.example.com.
 3. Сървърите на имена ns1.yourhostdomain.com и ns2.yourhostdomain.com се извличат.
 4. Вашият браузър използва сървърите на имена, за да търси IP адреса за www.example.com.
 5. Вашият браузър получава отговора: „22.231.113.64“
 6. Вашият браузър изпраща заявка до 22.231.113.64, включително конкретната страница, която се опитвате да достигнете.
 7. Уеб сървърът, хостващ вашия уебсайт, изпраща заявената страница до вашия браузър.

Вашият сайт и неговите сървъри на имена

Целият процес по-горе може да отнеме по-малко от секунда, така че по-голямата част от посетителите ви никога няма да са наясно със сървърите на имена, които използвате за вашия сайт, освен ако нещо не се обърка. Машините ги четат често; хората рядко трябва.

В много случаи може да не се налага да знаете или да се забърквате със сървърите на имена за вашия уебсайт. Но ако регистрирате името си в компания, различна от тази, на която сте хоствате уебсайта си, ще трябва да зададете своите сървъри на имена за вашия домейн да сочи към вашия уеб хостинг акаунт.

След като смените сървърите на имена, това може да отнеме до 48 часа, но обикновено това отнема около 4-8 часа в повечето случаи. Това забавяне се нарича „разпространение на DNS“ и съществува, защото отнема време всеки DNS сървър да актуализира други сървъри по света относно промяната.

В по-широк смисъл, можете да срещнете проблеми, ако споделяте информация за сървъра на имена със спам домейни, въпреки че съдебните заседатели са на степента на щетите, които причиняват.

Регистриране на вашите собствени сървъри на имена

Ако препродавате хостинг пространство, обикновено можете да регистрирате свои собствени сървъри на имена, за да избегнете предоставяне на детайли на трети страни на клиентите си. Сървърите на имена, които са ваши собствени и се свързват с един домейн, вместо с уеб хостинг компания, се наричат ​​„частни сървъри на имена“.

Да имате частни сървъри на имена, ако е полезно по редица причини:

 • Те ефективно прикриват факта, че сте дистрибутор, което ви позволява да ребрандирате напълно хостинга под собственото си име на домейн.
 • Те могат също така да улеснят клиентите ви да запомнят сървърите ви на имена, ако те са същите като основния ви домейн.
 • Той може да осигури по-добро чувство за сигурност на вашите хостинг клиенти да имат един и същ домейн както за вашия уебсайт, така и за сървъри на имена.
 • Можете по-лесно да промените вашия собствен доставчик на хостинг услуги, без да изисквате всички ваши клиенти да актуализират своите сървъри на имена.

Повечето хостинг компании ще ви кажат как да регистрирате сървъри на имена с вашия регистратор. Накратко, имате нужда от IP адреси за всеки сървър на имена, даден ви от вашия хост, плюс поддомейните, които препоръчват (обикновено те ще бъдат ns1 и ns2).

Веднъж разпространени, вашите сървъри на имена ще работят по същия начин като хост на вашия хост.

Можете да прочетете ръководството на Hostgator или в базата знания cPanel за подробни инструкции стъпка по стъпка.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map